Tähtikuviot
Tunnetuimpia tähti kuvioita
Seitsentähtinen Otava lienee tunnetuin pohjoisen tähtitaivaan kuvioista. Se on itse asiassa osa suurempaa Ison Karhun (Ursa Major) kuviota. Vaikka tähdet näyttävät olevan yhtä etäällä, todellisuudessa niiden etäisyydet vaihtelevat 76:sta 160 valovuoteen.

Pikku Karhun (Ursa Minor) tähtikuviota on vanhastaan käytetty apuna suunnistamisessa, koska sen avulla löytyy helposti pohjoiseen osoittava Pohjantähti (Polaris). Vain ohjoisnavalla Pohjantähti näkyy keskitaivaalla, muualla se näkyy pohjoisen suunnassa.

Lyyran (Lyrae) tähtikuviossa oleva Vega on yksi taivaan kirkkaimmista tähdistä. Se on kaksoistähti, mutta tämän yksityiskohdan - samoin kuin tähdistössä sijaitsevan komean Lyyran rengassumun - näkee vain kaukoputkella.

Ison Koiran (Canis Major) tähdistössä oleva Sirius on taivaan kirkkain tähti, joten ei ole ihme, että se on tunnettu jo varhaisista ajoista lähtien. Merkillistä sen sijaan on, että afrikkalaisella Dogoni-heimolla on varhaista, nykytutkimuksen vahvistamaa tietoa sen seuralaisesta, kääpiötähti Sirius B:stä.

Eteläisen tähtitaivaan puolella näkyvän Kentaurin tähdistössä sijaitseva Proxima Centauri on Auringon jälkeen meitä lähinnä oleva tähti. Sinne on matkaa hieman yli neljä valovuotta. Vertailun vuoksi todettakoon, että Aurinkoon on matkaa n. 150 milj. km eli 8 valominuuttia.

Orionin tähdistössä oleva Betelgeuze on ns. punainen jättiläinen ja sijaitsee 650 valovuoden etäisyydellä. Tähdistön kirkkain tähti, Rigel, on huomattavasti kauempana, n. 900 valovuoden päässä. Tähdistössä sijaitsevat myös tunnetut (kaukoputkella nähtävät) Orionin sumu ja ns. Hevosenpääsumu.

Kaksosten (Gemini) tähdistö on horoskoopeista tunnettu tähtimerkki. Sen päätähdet, mytologiasta nimensä saaneet Kastor ja Pollux ovat 44 ja 36 valovuoden etäisyydellä. Tähdistössä voi hyvällä säällä jopa paljain silmin nähdä 2800 valovuoden päässä sijaitsevan avonaisen tähtijoukon M 35, johon kuuluu 120 tähteä.

Karhunvartija (Bootes) sijaitsee Ison Karhun tähdistön lähellä, mikä osaltaan lienee vaikuttanut sen nimeen. Tähdistön kirkkain tähti Arcturus kuuluu myös koko taivaan kirkkaimpien tähtien joukkoon. Aurinkoon verrattuna sen halkaisija on 23 kertainen ja valovoima 100 kertainen. Sen etäisyys on 36 valovuotta. Tähdistön alueella sijaitsee myös pallomainen tähtijoukko NGC 5466 (näkyy vain kaukoputkella)

Leijona (Leo), aikaisemmin Jalopeura, on horoskoopeista tuttu tähtikuvio. Sen päätähti Regulus on kolmoistähti ja meistä noin 83 valovuoden päässä. Tähdistön alueelta löytyy useita spiraaligalakseja, joiden etäisyydet vaihtelevat 47 000:sta noin 30 miljoonaan valovuoteen.

©All copyright E.S/M.S