Turkin hoito

Koira kannattaa totuttaa harjaukseen jo pentuna. Aikuisen koiraa, joka ei ole pentuna oppinut seisomaan paikallaan harjauksen ajan, on erittäin hankala saada seisomaan rauhassa harjauksen ajan. Pennun lyhyt turkki kasvaa ja aikuisena sillä voi olla pitkä, säännöllistä harjausta vaativa turkki. Joten jo sen vuoksi pennunkin turkki tulisi harjata usein.

Koiran turkkia ei hoideta vain sen takia, että koira näyttäisi paremmalta, vaan harjaus on tärkeää myös ihon kunnossa pysymisen ja koiran terveyden kannalta. Samalla tulee tarkastettua, ettei koiralla ole syöpäläisiä. Jokaiselta vähänkin pitempi turkkiselta koiralta kannattaa harjata päivittäin karvat ainakin korvien takaa ja kainaloista, koska sieltä karvat huopaantuvat herkästi.

Koiran turkista huolehtiminen on erittäin tärkeää, ettei turkki pääse takkuuntumaan ja huopaantumaan. Jos turkki takkuuntuu ja huopaantuu, iho tulehtuu helposti ja bakteerit pääsevät pesiytymään ihoon. Jos koiran turkki on päässyt pahoin huopaantumaan, siihen harvoin auttaa muu kuin ajella koiran karvat pois. Jos on päättänyt ottaa pitkäturkkisen koiran, on sen turkki myös jaksettava harjata mahdollisesti useammankin kerran päivässä.

Koiran turkki koostuu pehmeästä, lyhyemmästä aluskarvasta ja karkeasta päälikarvasta. Lyhytkarvaiset koirat ovat erittäin helppo hoitoisia, mutta niidenkin turkkia on harjattava, erityisesti karvanlähtöaikana. Lyhytkarvaisia ei saisi pestä usein, koska kestää kauan ennen kuin niiden turkki saa luonnollisen rasvakerroksensa takaisin. Karkeakarvaisten koirien turkki hoidetaan nyppimällä kuolleet karvat pois. Useat rodut ovat trimmattavia. Ensimmäisellä kerralla trimmaus on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Yleensäkin koiran turkki kannattaa trimmata aina välillä, vaikkei koiran kanssa käytäisikään näyttelyssä, näin turkki pysyy paremmassa kunnossa.

Korvien puhdistus

Korvat on tarkastettava ja tarvittaessa puhdistettava joka viikko koirilta, joilla on riippuvat tai runsaskarvaiset korvat. Niiltä olisi myös trimmauksen yhteydessä leikattava karvat lyhyemmiksi korvakäytävän luota. Esimerkiksi spanielit saavat helposti korvatulehduksia, niillä kun on suuret, roikkuvat korvat, eikä ilma kierrä korvakäytävässä kunnolla. Niiden korvat olisikin hyvä "tuulettaa" välillä: pistää löysästi hiusnauhalla kiinni pään yläpuolelle niin, että ilma kiertää. Mutta on tärkeää, ettei nauha unohdu korvaan, eikä sitä saa pitää kovin kauaa, ettei korva turpoa, koska silloin on vaarana verikorva. Pystykorvat kaipaavat ulomman korvakäytävän puhdistamista parin viikon välein. Korvat puhdistetaan jollakin nestemäisellä puhdistusaineella tai keitetyllä vedellä, puhdistamiseen olisi parasta käyttää vain sormen ympäri kietaistua paperia, jotta ei vahingossa puhdista liian syvältä.

Hampaiden hoito

Oikea ruokinta on hampaiden terveyden perusedellytys. Koirat yleensä hoitavat itse hampaitaan luita jyrsimällä, mutta saattaa silti olla tarpeen välillä pestä koiran hampaat hammasharjalla ja koirille tarkoitetulla hammastahnalla. Hampaiden puhtaanapito on tärkeää hammaskiven ehkäisemiseksi. Hoitamattomana hammaskivi johtaa ientulehdukseen, ikenien vetäytymiseen ja vähitellen hampaiden irtoamiseen. Kun koiran hampaita hoitaa hyvin pennusta asti, ne ovat vielä melko puhtaat vanhanakin.

Silmien hoito

Koiran silmät on tarkastettava usein ja säännöllisesti. Pikkukoirat ovat ulkoillessaan alttiimpia pölylle kuin suuremmat koirat. Pöly tarttuu silmäkulmiin ja voi aiheuttaa silmätulehduksen, ellei sitä poisteta. Vuotavat silmät on puhdistettava säännöllisesti, muuten erite tekee rumia tahroja silmien alapuolen karvapeitteeseen. Silmät puhdistetaan esim. keitetyllä vedellä ja paperinenäliinan kulmalla pyyhkimällä sisäkulmasta ulospäin. Jos koiran silmät vuotavat tai rähmivät paljon, saattaa silmässä olla haava ja sitä on käytävä näyttämässä eläinlääkärille aina kaiken varalta, koska aina on sokeutumisvaara.

Tassujen hoito

Koiran tassut on tarkastettava aina ulkoilun jälkeen. Talvella pitkät karvat on syytä leikata anturoiden välistä, koska muuten tassunpohjaan kerääntyy lumipaakku, joka jäätyy sinne kovaksi kokkareeksi koiran kävellessä ja tekee kipeää. Myös lasinsirut ja terävät kivet voivat tarttua anturoihin ja aiheuttaa pahaa jälkeä. Eikä koira edes aina välttämättä itse huomaa tai tunne, jos sillä on jäänyt jokin esine tassuun. On siis erittäin tärkeää, että muistat tarkistaa tassut aina ulkoilun jälkeen.

Kynsien leikkuu

Kynsien leikkuu on yksi niistä useista asioista, joka on opetettava koiralle jo pentuna! Kynsien leikkuu on useilla aikuisilla koirilla lähes mahdotonta ilman nukutusta, mikäli niitä ei ole totutettu siihen nuorena. Nukutus myös maksaa ja lyhentää koiran elinikää.

Koiran kynnet eivät kulu luonnollisesti pehmeillä matoilla tai liukkaalla lattialla, ei edes jalkakäytävillä tai kadulla. Liian pitkät kynnet kääntävät varpaita väärään asentoon ja vaarana voi olla koko kynnen murtuminen. Siksi kynnet olisikin leikattava säännöllisesti. Kynnet kannattaa leikata rauhallisessa paikassa, jonne koira pistetään vaikka istumaan, tapahtuma on suoritettava aina rauhallisesti.

Jos koiran kynnet ovat tummat, niistä ei erota paljain silmin kynnen ydinosaa. Silloin kannattaakin yrittää leikata kynnet kirkasta valoa vasten, ettei vahingoita ydinosaa. Mutta yleensä myös siitä tietää, että milloin ydin on lähellä, kun kynsi alkaa leikatessa murentua. Kynttä kannattaa lyhentää vähän kerrallaan. Jos kuitenkin leikkaat kynttä liikaa, ja siitä alkaa tulla verta, niin pidä kynnen päällä pumpulituppoa, joka on kastettu keitettyyn veteen. Vaikka verta tulisikin paljon, se ei yleensä ole vaarallista, ellet sitten ole leikannut lähes koko kynttä pois. Vaaleat kynnet onkin melko helppo leikata.

Jos ampiainen pistää tai kyy puree

Kyytablettien antamista ei nykyään suositella koirille eikä muillekaan eläinlajeille. Kyytableteista voi olla kyynpuremien hoidossa jopa haittaa.

Kyynpureman hoitosuositus on oireenmukainen hoito. Jos eläimellä ei ole oireita, ei tarvitse tehdä mitään. Jos oireita ilmenee, on välittömästi otettava yhteys eläinlääkäriin tai mentävä päivystävän eläinlääkärin vastaanotolle. Eläinlääkäri yleensä antaa nesteitä shokin ehkäisyyn sekä kipulääkettä ja antibioottia.

Kyyseerumia on käytetty kyynpureman hoitoon, mutta sen tehosta koirilla ja kissoilla ei ole tieteellistä näyttöä.

Kesällä koiranomistajan on hyvä pitää Kyypakkaus tai Käärmepakkaus käsillä siltä varalta, että koira joutuu ikävästi tekemisiin ampiaisten kanssa.

Jos koiraa on pistänyt yksi tai useampia ampiaisia, annetaan kääpiökoirille Kyypakkauksesta 1/4 kyytablettia ja suurimmille roduille 3 tablettia.

Kyypakkauksen annossuositus on koiralla 1 tabletti / 10 kg ja kissalla ½ tablettia / 5 kg.

Käärmepakkauksen tabletit (1,5 mg) ovat kookkaita, joten niitä on hankala käyttää kissoilla ja pienikokoisilla koirilla. Ne sopivat parhaiten yli 10 kg:n koirille.

Huom. Käärmepakkaus ei nimestään huolimatta sovi käärmeenpiston ensiapuun, vain ampiaisenpistoon!

Palaute
©All copyright E.S/M.S