KISSANÄYTTELYT
Ennenkaikkea kissa on perheenjäsen ja lemmikki, mutta sen kanssa voi harrastaa myös kissanäyttelyitä. Kissanäyttelyt ovat kissojen kauneuskilpailu. Näyttelyt on mukava tapa tavata muita kissoista pitäviä ihmisiä ja nähdä kauniita kissoja. Kasvattajille näyttelyt antavat palautetta kasvatustyöstä ja näkökulmaa kasvatusta ajatellen.
VALMISTAUTUMINEN
Ennen kuin kissa voi osallistua näyttelyyn tulee sen olla yli 3kk vanha, rokotukset tulee olla kunnossa ja niistä todistukset. Rotukissalla on aina rekisterikirja. Omistajan/omistajien tulee näyttelyitä harrastaessaan olla jonkun rotukissayhdistyksen esim. Keskis ry jäsen. Omistajan tulee tuntea voimassa olevat näyttelysäännöt. Säännöt on laadittu kissojen eduksi ja yhteispelin sujumiseksi. Säännöt löytyvät Kissaliiton sivuilta. Valmistautuminen kissanäyttelyyn alkaa jo paljon ennen näyttelyä. Kaunis kissa on hyvinvoiva kissa. Kauniilla kissalla on ruokinta ja muut perushoidon asiat kunnossa. Kissan tulee olla näyttelyyn tuotaessa ehdottomasti terve. Tiineitä ja imettäviä kissoja ei saa tuoda näyttelyyn. Lähempi valmistautuminen näyttelyihin alkaa näyttelyä edeltävällä viikolla. Kissan kynnet leikataan ja kissa pestään. Pesuohjeita ja muita turkin hoito vinkkejä voi kysyä omalta kasvattajalta tai muilta harrastajilta. Hyvään pesutulokseen pääsee kokeilemalla mikä oman kissan turkille sopii. Mukaan näyttelyyn pakataan ainakin rekisterikirja, rokotustodistukset, vahvistuskirje, näyttelyhäkin verhot, ruoka- ja juomakuppi sekä kissanvessa, joka mahtuu näyttelyhäkkiin.
ILMOITTAUTUMINEN

Kotimainen Fife näyttelykalenteri ja ulkomainen Fife näyttelykalenteri. Useimmat näyttelyn järjestäjät järjestävät viikonlopun molempina päivinä näyttelyn, jolloin kissa pitää ilmoittaa molemmiksi päiviksi erikseen. Kissa ilmoitetaan näyttelyyn Kissaliiton ilmoittautumiskaavakkeella, sekä ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan ilmoittautumismaksu. Kunkin näyttelyn kutsussa on ilmoitettu osoite ja tilinumero. Kutsu kannattaa lukea tarkkaan. Vahvistuskirje näyttelyyn hyväksymisestä tulee vähintään viikkoa ennen postissa.

Kotimaisten näyttelyiden voimassa olevat rokotussäännöt löytyvät Kissaliiton sivuilta rokotussäännöistä. Ulkomaisiin näyttelyihin ilmoittaudutaan oman rotukissayhdistyksen sihteerin kautta. Ulkomaisiin näyttelyihin mentäessä tulee tarkistaa kunkin maan mahanvienti säädökset Evirasta. Ja tietenkin takaisin tulessa maahantuonti säädökset, että kisu pääsee takaisin kotiin. Kunkin maan näyttelysäännöissä saattaa olla poikkeuksia meidän rokotussääntöihin ne on myös syytä tarkistaa. Huomion arvoista on että vientisäädökset ja näyttelysäännöt voivat esim. voimassa olojen osalta poiketa toisistaan. Ulkomaille matkustaessa tulee kissalla olla lemmikkieläinpassi.

NÄYTTELYPÄIVÄ
Aikataulu näyttelypäivästä on postitettu vahvistuskirjeen mukana. Aamu alkaa eläinlääkärin tarkistuksella. Sen läpäistyä kissanomistajan tulee käydä ilmoittautumassa ja samalla saa tiedoksi kilpailunumeron ja näyttelyluettelon, sitten vain sisustamaan oman kissan häkki. Arvostelun alkua odotellessa Siperiankissa- ihmiset kerkiävät hyvin vaihdella kuulumiset. Siperiankissat arvostellaan yleensä melko loppu päässä näyttelyä. Omistajan on hyvä seurata tuomarinsa arvostelun edistymistä, että tietää valmistella kissan ajoissa tuomarin pöydälle vietäväksi. Asistenteiltä, sekä muilta siperiankissan omistajilta voi reilusti kysyä neuvoa. Siperiankissa ihmiset kyllä auttavat lajitovereitaan Kissat jaetaan neljään kategoriaan karvan pituuden ja eräiden muiden ominaisuuksien mukaan. Siperiankissa kuuluu kategoriaan II muiden puolipitkäkarvaisten kissojen kanssa. Siperiankissat arvostellaan 9 eri väriryhmässä. Eri väriryhmät on jaettu eri tuomareille. Kissat on jaettu näyttelyluokkiin. Kissat valmistuvat seuraavaan titteliin edellisessä luokkassa saavuttamiensa sertien perusteella. Arvosteluasteikosta näet minkä sertin kunkin luokan voittaja saa. Pentu- ja nuortenluokassa ei jaeta sertejä Jokainen kissa saa ensin laatuarvostelun ja sitten kissoja verrataan toisiinsa. Vertailussa tuomari laittaa kissat paremmuus järjestykseen. Tuomari valitsee kustakin väriryhmästä värin parhaan, mikäli samassa väriryhmässä on vähintään kolme kissaa. Kastraatit arvostellaan erikseen. Tuomarin arvosteltua kaikki kategoriankissat hän kutsuu parhaat kissansa tuomarin parhaan valintaan. Tuomarin parhaan valinnassa voi olla vastakkain kaikkien saman kategorian rotujen edustajia. Tuomari valitsee paneeliin eli loppukilpailuun parhaan kissan erikseen uroksen, naaraan, kastraattiuroksen, kastraattinaaraan, nuoren ja pennun. Paneelissa tuomarin parhaat kissat kilpailevat kategorioittain muiden tuomareiden parhaita vastaan näyttelyn parhaimman tittelistä. Erikseen valitaan kategorian paras uros, kategorian paras naaras, kategorian paras kastraattiuros, kategorian paras kastraattinaaras, kategorian paras nuori ja kategorian paras pentu. Näistä jokainen saa kategorian parhaan tittelin. Titteleistä ja arvostelu tuloksista käytetään lyhenteitä. Tuomari kirjoittaa arvostellessaan kissaa arvostelusetelin, jonka omistaja saa sihteeristöstä mukaansa paneelin jälkeen. Arvosteluseteli on dokumentti kissan arvostelutuloksesta. Kissanäyttelyssä vietetään aikaa aamusta iltaan ja kissat ovat yleisön ihasteltavana koko päivän.
Palaute
©All copyright E.S/M.S