Hoito
Kissa haluaa yleensä nukkua lattiatasoa korkeammalla. Sijoita sille tilava, pehmustettu kori mieluiten paikkaan, jonka se itse valitsee. Älä häiritse nukkuvaa kissaa. Se saattaa tulla ärtyisäksi, jos se ei saa tarpeeksi unta. Lapsiperheessä kissalla pitää olla nukkumapaikka niin korkealla, että se varmasti saa olla rauhassa. Kissan leluiksi sopivat tyhjät lankarullat, männynkävyt, täytetyt kangashiiret, paperitollot, pingispallot yms. Pahvilaatikoissa om aivan erityisen jännittävää vaaniskella ja piilostella. Kissalle ei saa antaa muovisia esineitä, joista irtoavia palasia se voi vahingossa niellä.Voidakseen tyydyttää kynsien teroittamisen tarpeensa sisäkissa tarvitsee esim. seinään kiinnitetyn lankunpätkän, joka on päällystetty säkkikankaalla tai räsymatolla. Kynsimisalustan pitäisi olla niin korkea, että kissa voi venyttää itsensä pitkäksi sitä käyttäessään. Kissa kannattaa totuttaa kulkemaan autossa ja liikennevälineissä. Tästä on hyötyä monissa tilanteissa vuosien mittaan. Kuljetuskori on turvallisin tapa kuljettaa kissaa. Totuta kissasi myös kampaamiseen ja harjaamiseen sekä korvien ja suun tarkastamiseen. Pitkäkarvaista kissaa täytyy kammata usein, ettei sille muodostu tuskallisia takkuja eikä mahaan karvapalloja, jotka saavat sen oksentamaan.
Sisäsiisteys

Kissa oppii helposti sisäsiistiksi. Pennulle näytetään heti, missä hiekkalaatikko on. Suuri muovinen vati sopii tarkoitukseen. Kaupasta saa myös tarkoitukseen valmistettuja laatikoita. Pikkupennun laatikon on oltava niin matala, että se pääsee sinne helposti.

Kissalla pitää aina olla vapaa pääsy hiekkalaatikolle. Kuivikkeena on parasta käyttää kaupasta saatavaa, hajua imevää kissanhiekkaa. Hiekkalaatikko on pidettävä siistinä. Kissa inhoaa märkää, haisevaa astiaa eikä käytä sitä.

Kissaa ei saa rangaista, jos se erehtyy tekemään tarpeensa muualle kuin laatikkoonsa, ennen kuin se on oppinut sitä käyttämään. Sitä on vain kiitettävä ja silitettävä silloin, kun se on asioinut astiassaan. Missään tapauksessa kissan nenää ei saa työntää jätöksiin. Tämä menneinä aikoina yleinen tapa on kaikin puolin tuomittava.

Kyyn purema
Kyyn purema aiheuttaa puremakohtaan turvotuksen. Puremajäljet ovat hyvin pienet ja niiden havaitseminen on vaikeaa. Mikäli kyy on purrut kissaasi, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Etenkin kuonoon osunut kyynpurema voi turvottaa hengitysteitä ja aikaansaada hengitysvaikeuksia.
Ampiaisen ja mehiläisen pisto
Ampiaisen tai mehiläisen pisto voi aiheuttaa turvotuksen ja kipua. Mikäli turvotus on voimakasta, voitte antaa kissalle 1/2 kyytabletin. Ota yhteyttä eläinlääkäriisi, mikäli eläimen vointi huononee.
Hampaiden hoito
Kissan hampaista on syytä pitää hyvää huolta. Kissojen hammaskivi on yleinen ongelma, etenkin jos on kyseessä vanhempi kissa.
Hampaat on pidettävä puhtaina
Hammaskiveä voi ehkäistä monin keinoin. Kissoille on myytävänä hammasharjoja ja mukavan makuisia hammastahnoja. Kissa täytyy totuttaa hammasharjaan. Tämä tapahtuu harjaamalla vain vähän kerrallaan ja palkitsemalla kissa harjauksen jälkeen. Jos kissa ei tunnu välittävän hammasharjasta, pureksii sitä vimmatusti, eikä harjaamisesta tule mitään, omistaja voi kokeilla sormiharjaa, joka on erityisesti lemmikeille valmistettu. Kissalle on hyvä antaa välillä sitkeä lihapala purtavaksi. Markkinoilla on myös ruokaa, joka on kehitetty hammaskiveä vastaan. Ruokaa on saatavilla vain eläinlääkärin vastaanotoilta. Juttele vaihtoehdosta eläinlääkärisi kanssa.
Pahanhajuinen hengitys
Pahanhajuinen hengitys on yksi viesti hammasongelmista. Pitämällä huolta suuhygieniasta voi kissan pahanhajuinen hengitys helpottaa. Pahanhajuinen hengitys voi olla seurausta monesta muustakin tekijästä. Esimerkiksi tulehdus suussa voi aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen.
Ihon ja turkin hoito
Harjaaminen
Lemmikin turkkiin jää paljon irronneita karvoja, jotka on syytä harjata pois, varsinkin jos haluaa vähentää lattialla pyörivien karvojen määrää. Lyhytkarvaisten kissojen harjaaminen ei ole välttämätöntä, sillä kissa on itse melko tarkka turkkinsa puhtaudesta. Pitkäkarvaisia kissoja on syytä harjata säännöllisesti turkkiin ilmestyvän lian ja takkujen vuoksi. Harjaaminen on hyvä ihon hyvinvoinnille.Kissan luonteelle harjaaminen voi olla loukkaus. Siksi kissaa harjatessa voi olla tarpeellista käyttää nahkaisia, kunnon hanskoja, joiden läpi kissan kynnet eivät ulotu. Harjaaminen tulee tehdä myötäpäivään ja on hyvä harjata pohjaan asti. Lyhyet harjanvedot ovat parempia kuin pitkät. Kammatessa on syytä varoa repimästä turkkia. Kissa voi ruveta inhoamaan jo ennestään epämiellyttävää harjaamistapahtumaa.
Harjat ja kammat
Harjoja on todella monenlaisia. Kissalle sopii pehmeä harja. Kissoille, jotka pitävät harjaamista epämiellyttävänä, käy ehkä turkinhoitokinnas, jossa on nystyjä. Harjaaminen turkinhoitokintaalla muistuttaa silittelyä, ja kissa pitää siitä enemmän kuin harjasta.Kammat soveltuvat erityisesti harjaamisen jälkeen loppujen irtokarvojen pyydystämiseen ja pitkäkarvaisilla roduilla takkujen selvittämiseen. Lemmikkieläinliikkeistä saa kissoille tarkoitettuja tiheäpiikkisiä kampoja. Kissa kannattaa harjata pesun jälkeen, sillä pestessä irtoaa melko paljon karvoja ja pitkäkarvaisen lemmikin turkki menee pesusta helposti takkuun. Ennen pesua kannattaakin pitkäkarvaisen kissan turkki selvittää.
Hilse
Kissan ihon hilseily on luonnollista kuten ihmisilläkin. Toisilla kissoilla hilseily on häiritsevää. Kannatta kokeilla kissan pesua miedolla shampoolla. Lemmikin harjaaminen voi myös auttaa. Kissanomistaja voi kokeilla myös hilseshampoota. Lääkeshampoita myydään hyvinvarustetuissa lemmikkieläinliikkeissä ja eläinlääkäriasemilla.Hilseily voi johtua ruokinnasta, joka ei täytä kaikkia kissan ravintoainevaatimuksia. On siis syytä kiinnittää huomiota kissan ravintoon. Parempaan valmisruokaan tai monipuolisempaan kotiruokaan siirtyminen voi parantaa kissan turkin kuntoa. Myös öljyjen anto voi auttaa. Pieni määrä kalanmaksaöljyä ruoan kanssa saattaa olla avuksi. Huomaa, että kalanmaksaöljyä ei tulisi yliannostella. Kissalle voi kokeilla myös välttämättömiä rasvahappoja sisältävää lisäravinnetta.Hilseily voi johtua myös sairauksista, ja jos kotikonstit ei näytä tepsivän, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Hilseilyn taustalla voi olla esimerkiksi allergia, loiset tai sisäiset sairaudet. Varoittavia merkkejä hilseilyn lisäksi ovat rupeumat, kovettumat tai kutina.
Kutina
Kutina voi aiheutua monesta syystä. Kuiva iho voi aiheuttaa kutinaa. Kutina voi seurata myös ikävämmistä syistä, esimerkiksi ulkoloiset kutittavat kissaa. Paikka, josta eläin raapii itseänsä, kertoo kutinan aiheuttajasta. Esimerkiksi kissa, joka rapsuttaa itseään kaikkialta, voi olla allerginen. Jos kutina on jatkuvaa ja häiritsevää, eikä kotihoito auta, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
Karvapallot
Kissa on ahkera turkin hoitaja. Eläimen nuollessa osa karvoista kulkeutuu suolistoon. Karvojen tulisi kulkea suoliston läpi ja poistua ulosteen mukana. Joskus käy kuitenkin niin, että karvat kerääntyvätkin mahalaukkuun. Tällöin kissa yrittää yökätä ne pois. Kissan yökkäileminen saattaa näyttää pahalta, mutta yleensä kissat selviytyvät ilman apua.
Kissan yökkäilyä voi helpottaa
Kun lemmikki kakistelee, voi kokeilla parafiiniöljyä. Öljy annostellaan suun kautta. Öljy auttaa karvojen kulkeutumiseen ruoansulatuskanavassa. Kakistelu loppuu ja karvat tulevat ulosteen mukana ulos. Runsaskuituinen ruoka auttaa myös karvojen kulkeutumiseen suolistossa. Harjaaminen voi auttaa irtokarvojen osalta. Kun irtokarvoja on eläimen turkissa vähemmän, kulkeutuu niitä myös suolistoon vähemmän. Joskus karvapallot eivät poistu lainkaan. Käänny eläinlääkärin puoleen jos kakistelu jatkuu ja varsinkin jos kissa ei suostu syömään.
Korvien hoito
Korvat tuntuvat vaivaavan kissaa
Kissa raapii korviaan ja ravistelee päätään. Kissan korvat voivat tulehtua. Allergiat saattavat aiheuttaa korvatulehdusta. Korvatulehduksen voi aiheuttaa myös korvapunkit, bakteerit tai sienet. Korvien rapsuttelu johtaa korvien pahempaan ärtymiseen. Raapiminen saattaa johtaa siihen, että korvien sisäpinnalta löytyy rupia. Jos kissasi korvat ovat tulehtuneet, hoidossa auttaa eläinlääkäri. Allergia on yksi korvatulehdukselle altistava tekijä. Jos tulehdus ei hoidoista huolimatta mene ohi, kannattaa kiinnittää huomiota kissan ruokavalioon.
Kuinka ehkäisen korvatulehdusta?
Korvien säännöllinen puhdistaminen on hyvä ehkäisykeino korvatulehdusta vastaan. Liassa viihtyvistä pöpöistä suurin osa saadaan pois. Kissan korvia ei kuitenkaan tarvitse puhdistaa, jos ne ovat normaalisti puhtaat.
Korvapunkki
Joskus kissa voi saada korvapunkkeja korvakäytäväänsä. Korvapunkit ovat ulkoloisia ja niistä eroon auttaa eläinlääkäri. Punkit saavat aikaan kuivaa, murenevaa, punertavanruskeaa mönjää, joka näyttää kahvinporoilta.
Korvapunkin ehkäisy
Korvapunkin ehkäisyssä auttaa säännöllinen korvien puhdistus, jolloin korvapunkit eivät ehdi vallata kissan ulkokorvaa. Korvan puhdistusta varten on markkinoilla erilaisia valmisteita.
Korvien puhdistus
Korvat voi puhdistaa puhdistusaineen kanssa. Puhdistusainetta kaadetaan kissan korvakäytävään pieni määrä pullossa olevan annostelupipetin avulla. Kissa ei pidä tästä. Puhdistusainetta laittaessa kannattaa ottaa rauhallinen, mutta varma ote. Puhdistusaineen laiton jälkeen kissa ravistelee päätään, joka irrottaa likaa. Lian irrottamisessa voi auttaa kevyesti pumpulilla pyyhkimällä. Puhdistusainetta voi kostuttaa pumpuliin. Kissoille, jotka inhoavat puhdistusaineen laittoa, kannattaa kokeilla edellämainittua. On hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki puhdistusaineet sovellu tulehtuneiden korvien hoitoon. Jos kissan korvat ovat tulehtuneet, mene eläinlääkärin vastaanotolle. Puhdistettaessa kissan korvia on syytä olla varovainen. Liika korvien ronkkiminen voi olla vaan pahasta. Liian syvälle korvakäytävään ei ole syytä työntää pumpulia, lika vaan ahtautuu tiukemmin korvakäytävään.
Ylipaino
Ylipaino on tavallisin lemmikkien ruokinnallinen ongelma. Syynä on useimmiten liikaruokinta yhdistettynä vähäiseen liikuntaan. Kaloreita saadaan enemmän kuin niitä kuluu. Useimmiten lemmikki saa liian rasvaista ruokaa ja lisäksi makupaloja. Lemmikkien leikkauttaminen eli kastraatio ja sterilisaatio altistavat ylipainolle. Myös hidas aineenvaihdunta ja liikunnan vähyys altistavat ylipainolle. Jotkin sairaudet voivat altistaa ylipainolle. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta tai lääkitykset kuten kortisonin pitkäaikainen annostelu. Ylipaino altistaa vakaville sairauksille ja elämänlaatu kärsii ylipainon seurauksena. Sairauksia, jotka voivat olla seurausta ylipainosta ovat sokeritauti eli diabetes mellitus, nivelrikko, selän välilevyjen rasitus ja hengitysvaikeudet. Elämänlaatu kärsii koska ylipainoinen lemmikki ei jaksa liikkua tai leikkiä. Vakavasti ylipainoinen ei edes ylety hoitamaan itseään. Lemmikin lihavuuskuntoa tulee tarkkailla. Normaalipainoisella lemmikillä kylkiluut voi helposti käsin tunnustelemalla laskea, ylipainoisella se on vaikeaa. Kysy ammattilaisen mielipidettä, mikäli et ole varma lemmikkisi lihavuudesta. Rotujen välillä esiintyy runsaasti eroja lihavuuskunnossa. Kevyempään senioriruokaan siirrytään riittävän ajoissa ja huolehditaan riittävästä liikunnasta. Jos lemmikki lihoaa, siirrytään ruoka-aikoihin vapaan ruokinnan sijasta, ja vähennetään annettavan ruoan määrää. Makupaloja tulee antaa harkiten. Painoa seurataan säännöllisesti. Mikäli lemmikkiä halutaan laihduttaa on hoitoon sitouduttava. Helpointa laihdutus on erityisruokavalioiden avulla (eläinlääkäriasemilta). Muita makupaloja kuin erityisruokavaliota ei saa antaa. Painoa tarkkaillaan viikoittain ja kirjataan paino ylös. Painonpudotus on syytä tehdä hitaasti, esim. 1-2% kokonaispainosta viikoittain. Erityisesti kissoja ei saa laihduttaa liian nopeaan. Kissan nopea laihdutus voi altistaa maksan rasvoittumiselle.
Palaute
©All copyright E.S/M.S