Aiotko hankkia kissan

Kissaa ei pidä ottaa hetken innostuksesta. Kissa elää 15, jopa 20 vuotta.

Jaksatko huolehtia siitä joka päivä koko sen eliniän? Vaikka saisit pennun ilmaiseksi, sen hoidosta aiheutuu kuluja. Kissan on saatava eläinlääkärin hoitoa tarvittaessa, se on rokotettava ja leikattava, eikä se elä pelkällä maidolla tai ruuanjätteillä. Kissalle pitää myös hankkia hoitaja lomamatkojen ajaksi. Kissan pitäminen ei ole sen halvempaa kuin koiran pitäminen.

Suloisesta pallerosta kasvaa nopeasti notkea kissa. Jokainen kissa on luonteeltaan yksilö toiset ovat rajuja ja toiset lempeitä, toiset hellyydenkipeitä ja toiset itsenäisiä. Kestääkö kärsivällisyytesi nuoren kissan rajuja leikkejä? Riittääkö huumorintajusi, jos joudut kissan leikkihyökkäysten kohteeksi? Tällainenkin käytös on aivan normaalia. Se menee aikanaan ohi eikä ole syy luopua kissasta.Asuinpaikan muutto ei myöskään ole syy kissasta luopumiseen, sillä perheenjäsenenä pidetty kissa muuttaa ongelmitta omistajiensa mukana. Kissan heitteillejättö on rikos.

Hanki tietoa
Kissa viihtyy toisen kissan seurassa. Jos kissasi joutuu olemaan päivät yksin, olisi parasta ottaa sille toinen kissa seuraksi. Sisarukset tulevat erityisen hyvin toimeen keskenään, mutta useimmiten aikuisetkin kissat tottuvat hyvin toisiinsa.Hanki mahdollisimman paljon tietoa kissan käyttäytymisestä ja hoitamisesta, niin ymmärrät sitä paremmin ja kissasi pysyy terveenä ja tyytyväisenä. Kissasta on yhä vallalla paljon vääriä uskomuksia. Kissatietoutta saat Internetistä, kirjastojen ja kirjakauppojen kissakirjoista sekä alan harrastuslehdistä.
Kissa tarvitsee hyvän kodin
Kissanpennun täytyy saada olla emonsa kanssa 12 viikon ikään saakka. Usein pennut erotetaan emostaan aivan liian aikaisin ja annetaan uusiin koteihin. Tämä on eläinsuojelun periaatteiden ja eläinsuojelusäädösten vastaista, ja seurauksena on usein käytöshäiriöitä, jotka voivat olla pysyviä. Syynä niihin ei ole kissan vaikea luonne vaan ihmisen itsekäs toiminta. Pentu tarvitsee emoaan vielä pitkän aikaa sen jälkeen kun se on oppinut syömään itse.Kissa tulee sukukypsäksi 6—10 kuukauden ikäisenä, mistä merkkinä voi olla sisäsiistien tapojen unohtuminen. Viimeistään silloin kissa pitää viedä eläinlääkäriin leikattavaksi suvunjatkamisen estämiseksi. Moni keskenkasvuinen narttukissa on jo ennen suunniteltua leikkaamista yllättäen tullut kantavaksi. Tämä voidaan välttää varhaisella steriloinnilla. Nykyään jo useat eläinlääkärit steriloivat ja kastroivat pieniäkin pentuja, mikä on tutkimuksissa todettu täysin haitattomaksi. Pentu toipuukin leikkauksesta nopeammin kuin aikuinen kissa.Leikkaus tehdään nukutuksessa eikä sillä ole mitään haittavaikutuksia kissan luonteeseen. Se ei ole eläinrääkkäystä, vaan säästää kissan kiima-ajan vaikeuksilta. Leikattu kissa ei lähde kauas kotoa, eivätkä naapurit saa valittamisen aihetta nurkkia likaavista ja mouruavista kissoista.Narttukissan ei tarvitse saada pentuja. On täysin perätön uskomus, että se olisi nartulle jollain tavalla ”hyväksi”. Kissanpoikasia kuten myös aikuisia kissoja on jatkuvasti tarjolla enemmän kuin hyviä koteja ja vastuuntuntoisia omistajia. Ethän halua, että pois antamasi kissanpentu joutuu kesäkissaksi ja jää syksyllä hylättynä nääntymään talven armoille? Kissa ei kuulu Suomen luontoon eikä pärjää suojatta ja ruuatta pakkasessa.Kissan kykyä selviytyä korkealta putoamisesta liioitellaan. Parvekkeen reunalta tai ikkunasta pudonneet, vakavasti loukkaantuneet kissat ovat varsinkin kesäisin yleisiä potilaita eläinlääkärien vastaanotoilla. Usein vammat ovat sisäisiä. Kissan turvallisuus varmistetaan kiinnittämällä verkko ikkunaan ja parvekkeen reunaan.
Palaute
©All copyright E.S/M.S