Kissa-agility
Kaikki tietävät että koira-agility on mukava ja vauhdikas harrastus. Harva taas tietää että myös kissat voivat tätä lajia harrastaa, toisin harvoin yhtä vauhdikkaasti kuin koirat.Kissalle agility on mukava temppulaji, sillä se kehittää kissan luonnollisia ominaisuuksia kuten notkeutta, ketteryyttä ja nopeutta.Laji sopii kaikille kissoille ikään, rotuun tai kokoon katsomatta. Aivan kaikki kissat eivät agilitystä innostu ja sen huomaa kyllä aika pian, mutta hyvin usein käy niin, että sekä omistaja että kissa ovat aivan lumoissaan tämän hauskan harrastuksen parissa!Samalla mukavien agilityhetkien lomassa syventyy omistajan ja kissan keskinäinen kommunikointi.
Harrastamaan?
Useimmissa kissanäyttelyissä järjestetään agilitykisat. Myös Suomen Agility Kissat Ry järjestää ohjattuja harjoituksia eri seuduilla.Agilitykilpailuun saavat osallistua kaikki näyttelyn eläinlääkärintarkastuksen läpäisseet kissat.Kissalla on siis oltava eläinlääkärin merkinnän mukaan voimassaoleva kissarutto- ja flunssarokotus. Lisäksi yli 10kk kotikissan tulee olla leikattu.Radalla harjoittelu tai kokeilu on ilmaista, kilpailuun osallistumisesta peritään muodollinen 1 euron maksu. Yhdistyksen jäsenille kisoihin osallistuminen on ilmaista..
Esteet
Agilityä harrastetaan yleensä kahdella tavalla:- joko lattialla tai pöydällä. Nykyään yleisempää on että agility rata on rakennettu pöydälle, jossa kissa kulkee sen vapaana läpi.
Pöytäesteet
-Hyppyestettä
-Putkiestettä
-Rengasestettä
-Alitusestettä
-Keinueste
Lattia esteet
-Puomiestettä
-Rengasestettä
-Putkiestettä
-Hyppyestettä
-Muuriestettä
-Alitusestettä
Säännöt
Pöytäradan esteet tulee suorittaa hyväksytyllä tavalla.Radan suorittamiseen saa käyttää maksimissaan 2 min aikaa. Kustakin oikein suoritetusta esteestä saa 2 pistettä. Esteitä ei tarvitse suorittaa pöydälle sijoitetussa järjestyksessä vaan radan voi suorittaa kummin päin haluaa tai jos kissa ei jotain estettä aluksi suorita, voi sen nostaa radan lopuksi sille vaikeimmalle esteelle. Siirron ajaksi kelloa ei pysäytetä.Alkuerien parhaat valitaan nopeus järjestyksessä finaaliin. Finaaliin pääsee 10 parhaiten suoriutunutta, tai kaikki radan puhtaasti alle 20 s suorittaneet osallistujat.Radalla on myös ns. houkuttimien käyttö sallittua, jokainen löytää kokeilemalla oman kissansa suosikki houkuttimen (se voi olla esim. höyhenhuiska, kissan lempiherkku tmv).
Kotosalla
Toki agilitya voi (ja kannattaa!) harrastaa myös kotona. Radan voi rakentaa itse (mielikuvituksen käyttö sallittu, mutta muista aina kissasi turvallisuus esteitä tehdessäsi) tai voit tilata Suomen Agility Kissat- yhdistyksen kautta puusepän valmistamia esteitä.
Opettelu
Kissa-agility ei ole tosikoille sopiva harrastus. Kissojen mielentilat vaihtelevat laidasta laitaan, toisena päivänä kissa ponkaisee radan hetkessä läpi, toisena taas sitä ei saa yhdenkään esteen yli. Maltti on siis valttia tässä lajissa!Täytyy kuitenkin muistaa, että pitää harjoitus hetket lyhyinä ja motivoivina, jotta kissalla jäisi into päälle. Näin kissa sitten jää innolla odottamaan koska taas pääsee menemään esteitä eikä hevin kyllästy touhuun.Lopeta harjoittelu heti, jos kissasi näyttää kyllästymisen merkkejä!
Muutamia vinkkejä kotiopetukseen
Rengaseste (rengas, jonka läpi kissa hyppää)
Mikä tahansa pyöreä rengas käy (esim. vanha pyöränrengas/vanne). Kiinnitä rengas tukevasti (esim. vahvalla teipillä) sopivan kokoisen tason päälle.
Opeta näin;
Aseta kissa toiselle puolelle estettä ja siirry itse toiselle. Houkuttele kissa hyppäämään renkaan läpi houkutinta avuksi käyttäen. Palkitse.
Putkieste (putki/tunneli jonka läpi kissa kulkee)
Rakenna putki esim. teippaamalla pahvilaatikoita peräkkäin. Voit myös käyttää eläinkapoissa myytäviä kissan tunneli leluja tähän tarkoitukseen.
Opeta näin;
Kissaa voi opettaa samoninkuin edelliselläesteelä.
Silta (leveä puomi/lankku jota pitkin kissa kävelee)
Aseta kahden tuolin väliin lauta
Opeta näin;
Kosketa turkkia kädellä ja sano esim. "hyppää". Vedä sitten houkutinta lankkua pitkin. Kun kissa pääsee toiselle tuolille, kosketa lattiaa ja sano "alas". Palkitse.
Puomi (este jonka yli kissa hyppää)
Puomieste on helppo valmistaa esim. kahdesta kirjasta joiden väliin asetetaan pieni lauta, keppi tmv.
Opeta näin;
Aseta kissa esteen toiselle puolelle ja asetu itse toiselle. Houkuttele kissaa lelulla tai herkulla ylittämään este. Monet kissat aluksi haluavat alittaa tämän esteen, mutta nopeasti ne kuitenkin ymmärtävät mitä siltä toivot, kun joka kerta palkitset kissan herkulla sen ylittäessä esteen.
Palaute
©All copyright E.S/M.S